23 november 2012

Gert Rieder: Het is oké om je e-mail af te drukken

Veenendaal | Gert Rieder prikt ballonnetjes door over duurzaam produceren. Hij deed dat na afloop van de Ledenraad op 14 november in Veenendaal.

Wat is duurzamer? Een mobiele telefoon of een vel papier? Gert Rieder, milieuconsultant van papierhandel Antalis, stopte papier in een glas water. Net zoals een mobiele telefoon.

Volgens Rieder zijn er in het duurzaamheidsdebat te veel drogredeneringen, vooronderstellingen en dogma’s. Zijn kwart eeuw oude Cadillac, zo stelt hij, heeft een veel kleinere koolstofvoetafdruk dan de modernste Prius.

De mededeling om een e-mail niet te printen vindt hij onzin. “Je kunt je e-mail beter wel printen. Moet je hem wel van je computer verwijderen, anders blijft deze energie consumeren.”

Net als andere partners in de keten doet Antalis evangelisatiewerk om de beeldvorming van papier als grote vervuiler om te buigen. Onderdeel daarvan is een ‘achtstappenplan’ om een duurzame papiersoort te kiezen. Ook is er intensief contact met ontwerpers zodat zij goed nadenken over het optimaal gebruik van formaten en persen.

Het vel velletje papier van Rieder loste overigens keurig op tot pulp dat opnieuw gebruikt zou kunnen worden. Het mobieltje overleefde het glas water niet.

Presentatie Ledenraad | Gert Rieder