11 december 2017 | Schiphol-Rijk

“Economische situatie in de branche lijkt te verslechteren”

Hoewel het met de economie als geheel goed gaat, lijkt de situatie in de grafimediabranche te verslechteren. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn al meer faillissementen uitgesproken dan in heel 2016.

De totale grafische omzet kan dit jaar iets hoger uitkomen, maar dan moet het laatste kwartaal wel gunstig verlopen wat vorig jaar niet het geval is geweest. Bovendien ligt die omzet nog altijd ver onder het niveau van topjaren als 2010.

KVGO-directeur Fons Bakkes: “We hebben het al eerder gezegd, het fraaie beeld dat wordt geschetst van de economie is volstrekt niet herkenbaar als we naar onze eigen grafimediasector kijken. Dat het aantal faillissementen – na een eerdere afname – de laatste maanden weer toeneemt, is een slecht teken.

Als je verder bedenkt dat de maanden oktober, november en december de belangrijkste zijn voor de grafimediabedrijven en dat de omzet juist in die periode vorig jaar flink is tegengevallen, dan moet je ook het ergste vrezen voor de omzet over heel 2017. Die zou best weer eens lager uit kunnen vallen of op z’n best stabiliseren, ondanks de redelijk gunstige ontwikkeling in de eerste helft van dit jaar.

ABN Amro geeft in het onlangs gepubliceerde rapport ‘stand van TMT’ aan dat zij verwachten dat de omzet in 2018 in de branche met één procent krimpt”.

Werkloosheid
Bakkes wijst er ook op dat de industrie als geheel al sinds 2015 een opleving vertoont, maar dat zo’n opgaande lijn in de grafimediabranche niet te ontdekken valt. Een teken aan de wand is ook dat de werkloosheid weliswaar iets afneemt, maar met ruim 14 procent nog altijd ruim drie keer zo hoog is als het landelijke percentage.

“Er zijn misschien bepaalde sectoren waar het wat beter gaat, denk aan de verpakkingsdrukkerijen, maar over de hele linie blijft het plaatje somber en is er ook weinig reden voor optimisme.”