19 november 2012

Duurzaamheid en doelmatigheid van papier sterker promoten

Veenendaal | Erik Timmermans zette op 14 november voor de Ledenraad van het KVGO de activiteiten van het Informatiecentrum Papier en karton (IPK), voor 2013 op een rijtje.

De website van IPK onderging een stevige verandering. Reden om de naam van de organisatie te wijzigen in ‘papierenkarton.nl’. De boodschap van Erik Timmermans, directeur van IPK: papier is duurzaam en papier is effectief.

“Wij weten dat al lang” , zegt Timmermans. “De vraag is hoe vertellen we dat aan de omgeving?”

Hij citeerde daarbij Patrick Moore, medeoprichter van Greenpeace. Deze zegt ‘we moeten meer hout gebruiken, niet minder. Houtgebruik geeft het signaal naar de markt om meer bomen te planten.’ Het versterkt de boodschap dat sinds 1950 in Europa het bosoppervlak met circa dertig procent is gegroeid.

Lagere scholen
Papierenkarton.nl ontwikkelt een breed scala aan activiteiten. Doel van de organisatie is dan ook de burger en het bedrijf wegwijs te maken in de duurzaamheid van papier en karton.

Komend jaar zet papierenkarton.nl daartoe bijvoorbeeld lespakketten uit op de basisscholen, komt er een app voor alle duurzaamheidskeurmerken die in omloop zijn, lanceert Timmermans een nieuwe advertentiecampagne, worden social media steviger ingezet en blijft het project ‘duurzaam boek & tijdschrift’ lopen.

Print Power
Naast de duurzaamheid van papier krijgt ook de aandacht voor de effectiviteit van drukwerk een stevige duw in de rug. Timmermans zette een aantal cijfers op een rij waarin hij de doelmatigheid van papier tegenover e-mail weegt.

Halverwege dit jaar ging het Dutch Print Power Committee van start. De Nederlandse variant van een breed Europees initiatief. Print Power heeft als doel de positie van print in de multimediale wereld te versterken. Ook Print Power laat in 2013 op verschillende manieren duidelijk van zich horen, beloofde Timmermans de Ledenraad.

Presentatie Ledenraad | Erik Timmermans